Наша мета — створення єдиного порталу з управління агробізнесом, який стане стандартом для галузі

Agri Chain
5 min readApr 15, 2021

--

У НАШИХ КОЛЕГ З AGRICHAIN СЕРЙОЗНІ АМБІЦІЇ ─ СТАТИ GOOGLE ДЛЯ АГРОБІЗНЕСУ З ЄДИНИМ ВІКНОМ АВТОРИЗАЦІЇ ТА ІНСТРУМЕНТАМИ РОБОТИ І ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ КОЖНОГО СПЕЦІАЛІСТА ТА МЕНЕДЖЕРА. КЕРІВНИК AGRICHAIN, НАТАЛЯ БОГАЧЕВА, РОЗПОВІДАЄ, ЧИМ ЖИВЕ ТА ЯК ПРАЦЮЄ КОМАНДА.

- Наталія, для вирішення яких завдань створена компанія AgriChain і коли?

Все розпочалося з запиту АСТАРТИ на автоматизацію процесів для усіх сегментів бізнесу, особливо актуальним це питання було для агровиробництва. Ми провели детальний аналіз ринку програмних продуктів. Так, ми знайшли гарні рішення, але вони покривають завдання бізнесу лише частково. Адже для різних завданнь потрібне програмне забезпечення різних провайдерів, яке між собою не інтегроване, а по іншій частині завдань так і не вдалося знайти відповідні продукти. Більшість IT-рішень вимагають локалізації під конкретну компанію, значних термінів на доопрацювання, адаптацію та впровадження. До того ж, їх неможливо об’єднати для побудови швидкої та ефективної роботи ─ це і є головною їхньою проблемою.

Всі ці фактори стали поштовхом для ТОП-менеджменту АСТАРТИ ─ Віктора Іванчика та Віктора Гладкого створити власну in-house компанію AgriChain, яка була започаткована у 2017 році. Її основним завданням є розроблення комплексного продукту для управління агробізнесом.

- Які AgriChain виконує завдання?

Рішення AgriChain створені для автоматизації бізнес-процесів та ефективного управління всіма напрямами діяльності агропідприємства. Ми створили єдиний портал з управління агробізнесом, який складається з восьми модулів, кожен з яких закриває окремий блок завдань для агробізнесу: управління земельним банком, виробництвом, моніторингом посівів, управління складом, закупівлями й постачанням ТМЦ, контроль роботи техніки та ремонтів, логістики ТМЦ та готової продукції. Усі рішенняAgriChain інтегровані з обліковою системою 1С, даними з різного обладнання та телеметрії, супутниковими і метеорологічними даними, які консолідуються в єдину систему для подальшого аналізу, обробки та прийняття управлінських рішень на основі ризик-менеджменту.

- Хто входить до команди AgriChain?

На сьогодні, команда AgriChain ─ це без перебільшення dream team (усміхається), що складається з висококласних фахівці з величезним професійним бекграундом, експертизою в галузі, яких мотивують виклики, цікаві та складні завдання, масштабні проєкти.

Нас об’єднує єдина мета ─ створення єдиного порталу з управління агробізнесом, який стане стандартом для галузі. В компанії працює понад 20 співробітників ─ це продуктовий та проєктний менеджери (активних 7 проєктів), 10 розробників, бізнес-аналітики та фахівці з впровадження, QA фахівці, UI/UX фахівець, окремо виділений відділ продажів та маркетингу, які щодня працюють над розробкою, вдосконаленням, впровадженням та просуванням IT-рішень на agtech-ринку. Центр розробки знаходиться в Києві, але є невелика група фахівців, які залучені на аутсорсі. Незабаром ми плануємо розширити кількість співробітників.

- Як відбуваються комунікації та взаємодія в команді?

В AgriChain ми виділяємо на сьогодні основних менеджерів — це продуктовий менеджер, технічний директор, фінансовий директор, директор з продажів, архітектор 1С, менеджери проєктів з якими обговорюємо стратегічні плани, актуальні проєкти, пріоритети, строки, розподіл ресурсів під розв’язання всіх задач компанії. Далі всі наші цілі транслюються власне на команди розробників і аналітиків, сьогодні їх чотири, на відділ продажів і маркетингу, на відділ впровадження та технічної підтримки, який згодом плануємо розширювати.

Команда AgriChain використовує в побудові своєї роботи, методологію Scrum — ставимо чіткі завдання та цілі по кожному проєкту, проводимо щоденні стендапи, плануємо спринти й завдання, дотримуємося жорсткого тайм-менеджменту, проводимо якісну ретроспективу. Усі плани та задачі ведемо в системі менеджменту завдань Clickup, тому кожен фахівець знає план своєї роботи, менеджери аналізують їхнє виконання ─ динаміку та якість, дотримання поставлених дедлайнів. Великі завдання розбиваються на спринти, спринти на завдання з чіткими строками на розробку, тестування та впровадження. Під час карантину активно використовуємо Skype та Google meet для проведення стендапів, презентацій, переговорів тощо.

- Маєте корпоративні традиції або ритуали?

Інколи організовуємо тімбілдінги в різних форматах та корпоративи. Є традиція відмічати в гарних закладах зі всією командою знакові для нас події ─ перший комерційний клієнт компанії, вдала презентація нового продукту, вдале впровадження проєкту тощо. Також в команді дотримуємося «політики чистого стола», адже ми в команді переконані, порядок на столі означає порядок в голові.

- З чим би ви порівняли компанію AgriChain?

В команді з самого початку й до сьогоднішнього часу, ми намагаємося культивувати дух стартапу. Масштаб наших ідей та амбіцій ─ це Google для агробізнесу з єдиним вікном авторизації, де кожен спеціаліст отримує інструмент для своєї роботи. Ми розробляємо рішення, яке стане стандартом для галузі. Вірю, що ранки успішних агровиробників розпочинатимуться з консолідованих даних по всіх напрямах бізнесу в їхньому робочому «віртуальному» кабінеті в системі AgriChain.

Спираючись на ці дані, вони прийматимуть оперативні управлінські рішення і будуть ефективно управляти бізнесом. Я люблю цитату Генрі Форда: «Думки про майбутнє, постійні роздуми про те, як зробити більше, породжують такий стан розуму, при якому ніщо не здається неможливим». Саме в такому режимі ми живемо і працюємо останні два роки й на сьогодні маємо результати. Мене часто запитують, скільки часу і скільки спеціалістів розробляло наші рішення, розуміючи масштаб проєкту. Надзвичайно приємно давати на нього відповідь ─ два роки й 15 спеціалістів в середньому, а це означає, що наша команда дуже ефективна.

- З якими функціями взаємодієте найбільше в холдингу?

На сьогодні основні замовники AgriChain ─ це департамент сільськогосподарського виробництва та департамент. Нещодавно почали працювати зі службою моніторингу, елеваторним напрямом, департаментом закупівель та логістики над першим проєктом. Сьогодні основними союзниками по впровадженню модулів в холдингу є служба моніторингу, яка забезпечує навчання персоналу й супровід впровадження. Також співпрацюємо з IT-департаментом, який забезпечує першу лінію підтримки користувачів.

- Який вік людей в команді та гендерний розподіл?

Середній вік команди ─ 30 років. Гендерний розподіл 38% ─ дівчата, 62% ─ хлопці. Серед найстарших ─ директор.

- Які цікаві неробочі інтереси та вміння у фахівців команди?

У нас практично немає часу, щоб обговорювати неробочі інтереси одне одного ─ занадто багато завдань. Про інтереси наших спеціалістів дізнаюсь з соціальних мереж: є меломани, які готові їхати на концерт рок-групи за тисячі кілометрів, є професійні мандрівники, в яких подорожі заплановані на рік наперед, є спортсмени — лижі, сноуборд, велосипед, йога, біг, плавання, фітнес тощо. Є хлопці, які з дитинства захоплюються програмуванням і електронікою, які в зовсім юному віці стали спеціалістами і на сьогодні розвиваються далі в нашій команді.

- Розкажіть про основні виклики, з якими стикається AgriChain?

Викликів чимало, починаючи зі збору вимог і аудиту наявних процесів з метою їхньої оптимізації через програмні продукти, закінчуючи етапом впровадження, оскільки нове ─ завжди незрозуміле, інколи донести до людей важливість трансформації та діджиталізації процесів, виклик, можливо більший, аніж робота з програмним кодом та даними. Для себе виробила єдине правило і постійно проєктую його на свою команду ─ ми працюємо на бізнес і тільки в його інтересах. Розуміння цього правила допомагає в роботі з внутрішнім клієнтом. Чого прагне бізнес ─ мінімізувати витрати та збільшити прибутковість завдяки автоматизації систем, отримати ефективний інструмент управління та підвищення ефективності виробництва, саме ці завдання ми вирішуємо.

- Якщо було б бажання, яке легко та на 100% здійснюється, чого б побажали для роботи своєї команди?

Одного бажання замало (сміється), але якщо лише одне, то хотіла б побажати і нашій команді, і всім людям на Землі ─ здоров’я. Що стосується роботи команди, то тут немає легких завдань, це постійна копітка праця і менеджмент для досягнення результату. Нашій команді бажаю надалі розвивати першочергово гнучкі навички, так звані soft skills, які, впевнена, є основою успіху роботи команди, а також розвивати hard skills ─ професійні навички, ставити високі цілі і реалізовувати складні проєкти.

--

--